Zaoszczędzić na żywności

Posiadanie tuż pod nosem własnych warzyw ma konkretne znaczenie ekonomiczne. Im więcej jesteśmy w stanie wyhodować na własną rękę, tym mniej musimy kupić w sklepie.

Idą za tym realne oszczędności – każdy może sam oszacować, na ile będą one opiewać w skali roku. Przybywa ludzi, którzy jedzą sporo warzyw i owoców, więc zwłaszcza dla nich opcja uprawy ich koło domu musi być kusząca.

Mając ogród grzechem byłoby nie wykorzystać fantastycznego potencjału, który takie miejsce ma. Stąd nasz postulat, aby przyjrzeć się swojemu jadłospisowi, a następnie ustalić, które z często jadanych warzyw możemy uprawiać w polskich warunkach klimatycznych samodzielnie.

Zapewniamy, że ta lista będzie długa, zwłaszcza w odniesieniu do jarzyn sezonowych. To daje nam przynajmniej kilka miesięcy żywienia się bez wydawania pieniędzy, bo przecież zjadane dobra możemy na bieżąco zastępować nowymi wysiewami.

Jeśli będzie nam sprzyjać pogoda, rezultaty powinny być świetne. Oczywiście warto do uprawiania warzyw zachęcić wszystkich domowników.

To daje masę frajdy i wiele satysfakcji.